24  DSF7241 bewerkt
Erelintje Marthy Stegeman
Foto marthy lintje

Erelintje Marthy Stegeman

LOCHEM - Marty Stegeman-Dommerholt viel afgelopen zaterdag een grote eer te beurt. Zij ontving een koninklijke onderscheiding  voor haar vele activiteiten voor zwemvereniging de Berkelduikers, voor Stichting Zozijn Zorg en als mantelzorger. Mary werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Arjen Dieperink gepulbliceerd in De Berkelbode.

Afgelopen zaterdag vonden de jaarlijkse clubkampioenschappen van De Berkelduikers plaats in zwembad De Beemd. Hierbij waren KNZB-officials aanwezig die in de kantine met andere vertegenwoordigers zaten te wachten tot ze het zwembad konden binnenlopen. Een van de wachtenden was Marty Stegeman-Dommerholt, die op dat moment nog totaal onwetend was dat juist zij binnen enkele minuten het middelpunt van de belangstelling zou zijn.
Nadat de muziek de binnenkomst van de KNZB-officials had aangekondigd, die allen in de ganzenpas het zwembad betraden werden de zwemmers en het publiek, hoofdzakelijk bestaande uit familieleden van de zwemmers ingelicht over het verloop van de middag. “Er komt zo een bijzondere gast”, liet de woordvoerster door de microfoon weten.
Vervolgend ging de deur tussen de kantine en het zwembad open. Met een tas in zijn ene hand en een bos bloemen in de andere hand kwam burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve naar binnen, gevolgd door familieleden en vrienden van Marty. “Ik hoef haar naam eigenlijk niet meer te noemen. Zij weet dat ze in de belangstelling gaat staan nu ze haar familie en vele andere bekenden zag binnenkomen. Mag ik Marty Stegeman-Dommerholt vragen om naar voren te komen”, aldus Van ‘t Erve weten. Nadat de aanwezigen waren gevraagd om zover men kon te gaan staan, las de burgemeester de tekst voor van het Kapittel voor de Civiele Orden, dat adviseert over de toekenning van koninklijke onderscheidingen.

Wedstrijdsecretaris en lid van verdienste bij de Berkelduikers
“Mevrouw Stegeman is al meer dan dertig jaar wedstrijdsecretaris voor zwemvereniging De Berkelduikers en leverde vanaf de beginjaren negentig een belangrijke bijdrage aan de samenwerking tussen zwemverenigingen De Duikelaar en De Berkel. Zij bracht een nieuwe zwemafdeling tot stand en startte een secretariaat op toen de selecties van de zwemverenigingen samen zijn gegaan.
In de jaren negentig gebeurden de vele inschrijvingen en de verwerking van de uitslagen voor de wedstrijden nog handmatig. Tegenwoordig werkt mevrouw Stegeman met geautomatiseerde KNZB-programma’s. Elke week zet ze zich vele uren in en heeft ze contact met trainers en wedstrijdsecretariaten om de wedstrijddagen voor te bereiden. Dat varieert van inschrijvingen en afmeldingen verwerken tot opstellen en aanbrengen van wijzigingen in het programma, het benaderen van de juryleden en na afloop verzorgen dat de KNZB en de deelnemende verenigingen de uitslagen ontvangen. En dat doet ze er naast al haar andere taken ‘even bij’! Ook haar trouwe aanwezigheid op alle wedstrijddagen en haar aanwezigheid als afgevaardigde tijdens de KNZB-vergaderingen mogen niet onderschat worden. In 2022 werd mevrouw Stegeman tijdens de ledenvergadering tot lid van verdienste uitgeroepen.

Vrijwilligster bij De Kassei
Verder is mevrouw Stegeman is al 25 jaar actief als vrijwilligster bij Stichting Zozijn Zorg in Lochem. Ze was betrokken bij het winkeltje waar producten van cliënten verkocht werden en sinds 2001 is zij elke donderdag aanwezig bij De Kassei. Daar ondersteunt zij cliënten met een verstandelijke beperking in het atelier en in de winkel. Ze is een grote toegevoegde waarde omdat ze als vrijwilliger op het weefgetouw in staat is om langdurige één-op-één momenten te hebben met de cliënten. Naast al die activiteiten is ze ook al jarenlang mantelzorger voor een naast familielid.

Burgemeester Van ‘t Erve vatte Marty’s inzet in de mantelzorg alsmede als vrijwilliger bij de Berkelduikers en De Kassei in één zin samen: “Om in zwemtermen te spreken: u was één van de drijvende krachten.”

Berkelduikers logo WIT

Volg De Berkelduikers op onze sociale kanelen en mis niks!

Contact

Zutphenseweg 110
7241 SG Lochem
Nederland


info@berkelduikers.nl
www.berkelduikers.nl

© 2023 De Berkelduikers | Website door SYGIT.NL